Groen

Alles wat u moet weten over residentiële sprinklersystemen


Tachtig procent van de sterfgevallen door brand vindt plaats in woningen, waarbij meer dan 3.000 mensen per jaar sterven bij Amerikaanse woningbranden. Ondanks de statistieken moeten sprinklers voor thuisbrand nog steeds een code-mandaat krijgen in de nieuwbouw en weinig huiseigenaren die de optie hebben om deze levensreddende investering in hun huis op te nemen.

De zaak voor thuissproeiers
Veel voorkomende misvattingen over sprinklersystemen (ook wel residentiële brandbeveiligingssystemen en residentiële brandblussystemen genoemd) voorkomen dat mensen er een in hun huis opnemen. De angst voor een verkeerd sproeiende sprinklerkop en de overtuiging dat een kamerbrand het hele systeem activeert, zijn twee dergelijke veel voorkomende misvattingen.

"Hollywood-films laten zien dat sprinklers overal afgaan", zegt Roy Marshall, uitvoerend directeur van het Residential Fire Safety Institute (RFSI). "Dit is wat mensen denken, en het is jammer." In werkelijkheid komen misleidende sproeierkoppen uiterst zeldzaam voor (een fabrikant beweert dat de kans 1 op 16 miljoen is), en systemen zijn zo ontworpen dat alleen de sproeikoppen direct worden beïnvloed door de hitte van een vuur wordt geactiveerd, niet het hele systeem.

Een sprinklerinstallatie in een woning bespaart een huiseigenaar geld in geval van brand. Wanneer geactiveerd, zal een sproeikop 15 tot 20 gallons per minuut spuiten. "Tachtig tot negentig procent van de branden worden geblust met één sproeikop," zegt Marshall. Waterschade door brand, onderdrukt door een sprinklerinstallatie, kost gemiddeld $ 2.200; waterschade door een brand onderdrukt door een brandweer is goed voor een gemiddelde van $ 45.000. "De sprinklerkop zal het vuur doven voordat het groeit," zegt Marshall, "terwijl de brandweer 15 tot 20 minuten kan duren om daar te komen, en wanneer ze dat doen dumpen ze 250 gallons per minuut en hakken gaten in het dak om doof het vuur."

In sommige staten zijn sprinklersystemen voor woningen nu vereist door code bij nieuwbouw en verbouwingen van bepaalde afmetingen.

Stand-alone versus multi-use sprinklersystemen
Er zijn twee hoofdtypen residentiële sprinklersystemen: stand-alone en multi-gebruik. Hoewel beide systemen afhankelijk zijn van de watervoorziening van het huis, maakt een stand-alone systeem gebruik van zijn eigen leidingen en is mogelijk een terugstroomapparaat nodig. Stand-alone systemen maken gebruik van flexibele plastic of koperen buizen. Als een huis afhankelijk is van een bron voor water, zijn een opslagtank en pomp nodig om te zorgen voor voldoende watertoevoer voor het systeem in geval van brand. De grootte van de opslagtank kan variëren, afhankelijk van de systeemgrootte, en sommige codes vereisen een tank van minimale grootte. Scottsdale, Ariz., Bijvoorbeeld, vereist een minimale opslagtank van 550 gallon voor residentiële sprinklersystemen die van een put lopen.

Het water in stand-alone systemen circuleert niet en kan vatbaar zijn voor stagnatie, afhankelijk van de gebruikte leidingen. "Onze oranje plastic buizen zullen niet corroderen of sediment achterlaten," zegt Jack Wilkinson, vice-president van Genesis Fire Protection Inc. "Er is geen onderhoud vereist."

Een multifunctioneel sprinklersysteem deelt de leidingen van het huis; telkens als er water in het huis wordt geleid, stroomt vers water door de leidingen. Dit type systeem zorgt ervoor dat bij brand niet-stilstaand water vrijkomt. Systemen voor meerdere doeleinden worden geïnstalleerd tijdens de nieuwbouw en zijn specifiek ontworpen voor de woning. Toevoegingen of verbouwingen die een multi-use sprinklersysteem willen uitbreiden, kunnen behoorlijk moeilijk zijn.

Residentiële sprinklersystemen bevatten een stroomalarm dat een alarm laat horen wanneer het systeem is geactiveerd. Een alarmbel aan de buitenkant van het huis kan buren waarschuwen voor systeemactivering als de huiseigenaren niet aanwezig zijn. Sommige systemen kunnen worden ontworpen om de lokale brandweer te waarschuwen in geval van activering, en andere kunnen aansluiten op het beveiligingssysteem van een huis.

De sprinklerkoppen die in deze systemen worden gebruikt, verschillen per fabrikant, maar de meeste zijn door warmte geactiveerd. Sommige hebben een bol gevuld met een speciale vloeistof die met een constante snelheid uitzet bij blootstelling aan hitte - bij een aangewezen temperatuur zal de bol breken en de sproeikop activeren. Andere sproeikoppen kunnen een gesoldeerde schakel hebben die smelt bij een bepaalde temperatuur. Een sprinkler is meestal voldoende om dekking te bieden voor een kamer met een gemiddelde grootte. Voor grotere kamers kunnen er twee nodig zijn. Residentiële sprinklerkoppen zijn er in verschillende uitvoeringen, variërend van de commercieel ogende metalen spaakkop tot slanke, decorvriendelijke schijven.

Installatie, retrofit en kosten
De eenvoudigste manier om een ​​sproeisysteem voor thuis te installeren, is tijdens nieuwbouw, hoewel retrofits mogelijk zijn. Beide soorten systemen kunnen stand-alone of multi-use zijn en worden meestal geïnstalleerd door gespecialiseerde installateurs. Het is gebruikelijk om aannemers te zien die zowel brandveiligheids- als beveiligingsinstallaties en -diensten aanbieden. In sommige gebieden kan een installateur het systeem installeren.

De installatietijd is afhankelijk van de grootte en de aard van het project. In een retrofit kunnen installateurs de plannen van het huis gebruiken of het gebouw opmeten om een ​​systeemplan op te stellen, een schatting te maken en een voorstel te schrijven voor de huiseigenaar om zich aan te melden. Zodra een systeem is ontworpen, kan een vergunningsproces van toepassing zijn. "Het duurt ongeveer 30 tot 45 dagen voor de vergunning", zegt Wilkinson, die eraan toevoegt dat een installatie van twee verdiepingen met een oppervlakte van 3000 vierkante voet een week tot tien dagen kan duren om te voltooien, afhankelijk van variabelen zoals open spanten, stevige balken, zolder- en kruipruimtes.

De kosten van een sprinklerinstallatie zijn afhankelijk van een aantal factoren. Een zelfstandige thuisinstallatie kan overal lopen van $ 1,00 tot $ 1,25 per vierkante voet, terwijl een retrofit $ 5 tot $ 6 per vierkante voet kan kosten. De RFSI heeft zijn eigen berekening, waarbij de kosten van een systeem worden geschat op "1 tot 1,5 procent van de kosten van het huis", zegt Marshall. Bovendien kunnen verzekeringsmaatschappijen kortingen aanbieden aan huizen met brandblussystemen. Deze kortingen kunnen variëren van 5 tot 15 procent.