Bouw beheren

Herziening van de plannen


Verschillende ontwerpers hebben verschillende werkstijlen. Sommigen nemen de let-go-for-it-aanpak en hun eerste schetsen zijn verrassend gedetailleerd en uitgewerkt. Veel ontwerpers zetten het echter stap voor stap. Hun vroege schetsen zijn abstracte, typisch ruwe potloodschetsen bedoeld om een ​​benadering te suggereren die niet zozeer visueel is als intellectueel.

Als uw architect begint met ruwe tekeningen, ziet u weinig gevoel voor stijl, dimensie of zelfs vorm, maar wordt u gevraagd na te denken over de doodles die op een thematische manier de aard weergeven van de ruimte waarin u de verkeerspatronen erdoorheen bouwt, en de relaties van de ruimtes binnen elkaar. Aan de andere kant, als het papierwerk dat je je ontwerper gaf duidelijk je verlangens beschrijft, kan hij aankomen met tekeningen die herkenbaar zijn als plattegronden en zelfs hoogtetekeningen en perspectieven. Dan kan de discussie zich veel sneller concentreren op de details.

Wat zijn of haar aanpak ook is, uw ontwerper zal waarschijnlijk willen gaan zitten en de vroege plannen met u doornemen. De ontwerper-architect zal zijn intentie uitleggen bij het uitvoeren van het ontwerp zoals hij heeft en eventuele reacties die u heeft met u bespreken.

Als u hem uw schetsen of aantekeningen hebt gegeven, moet u bekend zijn met wat hij u teruggeeft. Als je in het begin niet in zijn tekeningen ziet wat je verwachtte te zien, richt je dan op wat anders is. Is de visie van de ontwerper op sommige manieren beter, maar op andere niet? Vraag uw architect om u zijn reden uit te leggen voor wat hij heeft gedaan.

Voor een deel is het punt hier ruimdenkend te zijn. U moet uw ontwerper de gelegenheid geven om te reageren op de taak die u haar hebt toegewezen. Betaal haar de hoffelijkheid van het luisteren naar haar zoals zij jou deed. Je architect zal je materialen hebben meegenomen en zal hebben geabsorbeerd wat je zei. Ze zal haar eigen training, ervaring en instincten hebben toegepast. Zelfs als je in het begin niet leuk vindt wat ze heeft gedaan, geef het een kans.

Het is ook erg belangrijk om te informeren naar alles wat u niet begrijpt.

DE VOORAFGAANDE SCHETSEN
Deze zullen je waarschijnlijk bekend voorkomen. Je ziet elementen uit je bestaande huis die je herkent. Zelfs de nieuwe delen moeten, althans gedeeltelijk, uw ideeën en wensen weerspiegelen. Als de eerste schetsen niet lijken op wat u in gedachten zag, probeer dan de details van de afwerking te bekijken die de ontwerper heeft bijgedragen. Zie je dezelfde vormen en relaties die je eerder besprak? Als er een groot vertrek is geweest, vraag dan waarom.

Vraag jezelf af of het ontwerp aan jouw behoeften voldoet: Zo niet, zeg het dan.

Het is een goed idee om een ​​paar dagen met een aantal voorlopige schetsen te leven voordat je je ontwerper een formeel antwoord geeft. Laat anderen in uw huishouden hen ook bestuderen. De architect of ontwerper zal ongetwijfeld aantekeningen maken op uw reacties zoals hij ze aan u toont en als u zich zorgen maakt over de omvang hiervan of de afwezigheid daarvan. Echter, bijna altijd is je reactie een dag of twee later meer gemotiveerd, doordacht en volledig dan op het moment dat je voor het eerst geconfronteerd wordt met nieuwe vormen en gedachten en visioenen.

Het veroorzaakt hoofdpijn voor iedereen om vrienden of familieleden te laten kibitzen ("Ik zou het niet op die manier doen als ik jou was."), Maar als je niet zeker bent van je gevoelens over hoe het plan ontstaat, wil je misschien betrekken een buitenstaander wiens smaak compatibel is met die van jou. Zorg ervoor dat die persoon je niet domineert. Het is tenslotte uw huis dat moet worden gerenoveerd.

Wanneer u dingen met uw ontwerper bespreekt, heeft u notities geschreven om u te begeleiden. Een uitgebreid getypte en geformuleerde brief is niet nodig, maar een zorgvuldig samengestelde lijst is belangrijk. Op die manier vergeet je iets niet en heb je een idee van het aantal problemen dat je aan de orde stelt. Je kunt zelfs ontdekken voordat je met de architect praat dat er een patroon is in de problemen, zodat een algemene algemene opmerking kan worden gemaakt die een aantal kleinere problemen behandelt.

Wees openhartig met uw architect. Word niet persoonlijk als je echt iets niet leuk vindt, maar wees eerlijk om te zeggen dat het niet voor jou werkt. Als het helemaal niet werkt, zeg het dan, maar zorg er tegelijkertijd voor dat uw reactie eerlijk is. Alleen omdat het niet is wat je had verwacht, wil nog niet zeggen dat het slecht is. Het kan beter zijn dan je oorspronkelijke idee - je hebt tenslotte een professional ingehuurd om haar best te doen, en misschien kan ze met haar training en ervaring dingen zien die je niet kon. Geef de tekeningen een eerlijke overweging.

Wees zo duidelijk als je kunt over waarom je niet tevreden bent. Hoe specifieker u kunt zijn over uw bezwaren, des te waarschijnlijker is het dat hij in staat zal zijn om de gewenste wijzigingen aan te brengen in de volgende reeks plannen.

Denk bij het overwegen van de plannen na over de levens en schema's en gewoonten van de mensen die daar zullen wonen. Stel je voor dat je in elke deuropening zit, in elke hoek. Wat zie je in de kamer, door de ramen, kijkend door de gang?

Oh, en nog een ding: als je het leuk vindt wat je ziet, aarzel dan niet om het te zeggen. Ontwerpers houden net zoveel van goedkeuring als andere mensen.

VOORLOPIGE PLANNEN
Hoeveel sets plannen ziet u? De vroegste tekeningen zullen de meest algemene zijn en zijn evenzeer te bespreken als wat dan ook. Het kan een of meerdere sets ruwe schetsen duren voordat u tevreden bent met de richting waarin het gebouw gaat. Maar als u eenmaal overtuigd bent van de algehele aanpak, is het tijd om door te gaan met voorlopige plannen.

Als u verschillende sets voorlopige plannen ziet, moet elke set meer detail hebben dan de vorige en de wijzigingen bevatten die u in de vorige versies hebt besproken. Voordat de voorlopige plannen plaatsmaken voor de definitieve plannen en specificaties, moet u echter de beste schattingen van uw architect voor de totale kosten krijgen. Het is nooit te vroeg om over budget te praten (bouwbudget in plaats van ontwerpkosten), omdat uw architect vanaf uw eerste sessie zou moeten weten wat uw financiële bereik is. Maar op dit moment is het realistisch om specifiek te zijn over de kosten.

In deze fase komen de 'werkende systemen' - de elektrische, sanitaire, verwarmings- en airconditioningsystemen - in beeld. Ook specifieke materialen zijn op dit punt nuttig. Deuren, ramen, wandbekleding, enz. Factor hier. Het is ook in deze fase (als u een belangrijke toevoeging aanbrengt) dat uw architect 'overzichtsspecificaties' (voorlopige lijsten van materialen en instructies gebruikt voor schattingen) voorbereidt.

Sommige klanten of architecten zullen een aannemer vragen om in dit stadium mee te doen. Een aannemer kan op dit moment nuttig zijn voor schattingsdoeleinden. Bovendien kan hij in staat zijn enkele praktische oplossingen te bieden, van persoonlijke ervaring tot bepaalde problemen, oplossingen die uw architect mogelijk niet biedt.

Een laatste handeling die u moet uitvoeren voordat u de architect / ontwerper opdraagt ​​af te gaan en de definitieve plannen uit te voeren, is om de laatste reeks voorlopige plannen één kamer tegelijk te bestuderen. Zorg ervoor dat je begrijpt wat er voor je wordt gedaan. Als u een schets van uw architect krijgt en u niet zeker weet hoe die 8-bij-12-voet slaapkamer die hij heeft getekend echt is, meet u een vergelijkbare kamer of kamers in uw huis om een ​​idee te krijgen van hoe het zou zijn vergroot of verkleind tot 8 bij 12.

Ook plafondhoogten moeten worden gezien en niet alleen worden bedacht. Als u een torenhoog plafond van 20 voet overweegt, zoek er een en ervaar het. Je kunt ontdekken dat 12 voet net zo dramatisch is, of dat de vloeroppervlakte in de kamer die je van plan bent kleiner is en je het gevoel hebt dat je in een omgekeerde schoenendoos zit in plaats van in een paleis.

Zorg ervoor dat uw meubels passen. Controleer de locatie van elke lamp en elke stekker; zijn er genoeg van? Nogmaals, stel je voor dat je in de ruimte leeft: lijkt het allemaal te zijn zoals je het wilt?


Bekijk de video: Persconferentie over herziening plannen Blauwestad tijdens rondvaart over het meer (Januari- 2022).