Tools & werkplaats

Brandwerend uw werkplaats


Het hoeft nauwelijks gezegd te worden, maar je moet natuurlijk alles doen wat je kunt om het risico op brand in je werkplaats te verminderen. Branden zijn niet alleen gevaarlijk en duur: grote zijn ook beangstigend op een manier die weinig binnenlandse evenementen kunnen evenaren. Vuur is een van de manieren van Moeder Natuur om ons te herinneren aan haar rauwe en onmetelijke kracht.

Enkele eenvoudige voorzorgsmaatregelen zijn op zijn plaats. Denk bijvoorbeeld in de planningsfase aan wat u met ontvlambare materialen, vloeistoffen zoals oplosmiddelen, verf en afwerkingen gaat doen, bijvoorbeeld in een metalen kast, weg van de oven of een andere warmtebron. Zorg ervoor dat de bovenkant van elk blik goed gesloten is. Als u ooit benzine gebruikt voor het reinigen van onderdelen of andere taken, gebruik deze dan buitenshuis of in een goed geventileerde ruimte gescheiden van het huis. Bewaar geen benzine, benzeen en andere ontvlambare oplosmiddelen in uw huis.

Bij de planning en uiteindelijk bij het werken in uw winkel moet u rekening houden met het risico op brand en hoe dit kan worden geminimaliseerd. Vooral in houtwinkels zijn de gevaren aanzienlijk, vanwege het alomtegenwoordige zaagsel. Als uw winkel zich binnen de muren van uw huis bevindt, is een lichte, brandwerende deur een verstandige voorzorgsmaatregel. Een dubbele laag gipsplaat op het kelderplafond of de scheidingswand in de garage (het kan daar al zijn, omdat het in veel gebieden code is) zal als een brandwering fungeren.

Maar de eenvoudigste en gemakkelijkste voorzorgsmaatregel die u kunt nemen, is een rookmelder installeren. Het is een goedkope, maar zeer effectieve manier om ons te waarschuwen voor de aanwezigheid van een brand, vaak voordat onze eigen zintuigen het detecteren. De luidheid van een rookmelder valt niet te ontkennen - en als er brand is, is dat goed nieuws.

Sommige rookmelders kunnen voor de gek worden gehouden door stof en stoom. Maar wanneer ze zich op een verstandige manier bevinden, verrichten ze een essentiële dienst wanneer er zich een brand voordoet en zijn ze geen overlast wanneer niets brandt.

De brandblusser bestaat al een tijdje, maar de modellen van vandaag zijn goedkoper, gemakkelijker te gebruiken en zeer effectief. Samen met de rookmelder horen ook een of meerdere brandblussers in uw winkel.

Rookmelder. Er zijn verschillende soorten rookmelders en de beste keuze voor een workshop is de foto-elektrische variëteit. Het detecteert rook die het apparaat binnendringt wanneer het een lichtstraal afbuigt en, in tegenstelling tot de ionisatiedetector, is het andere gebruikelijke ontwerp minder waarschijnlijk dat het wordt geactiveerd door slechts een kleine hoeveelheid rook in de lucht.

De eeuwige klacht in werkplaatsen is echter dat zelfs foto-elektrische detectoren voor de gek worden gehouden door de aanwezigheid van deeltjes, zoals schuurstof of zaagsel.

Om de kans te verkleinen dat de uwe een schreeuwende waarschuwing geeft (en u bij het derde of vierde valse alarm uitlokt om het los te koppelen, waardoor het hele doel wordt verslagen), moet u de rookmelders lokaliseren volgens de instructies van de fabrikant (die meestal betekent weg van hoeken).

Even belangrijk om te onthouden is dat de detectoren zo ver mogelijk verwijderd moeten zijn van zaag- en schuurstations. Als uw winkel zich buiten het gehoorbereik van de rest van uw huis bevindt, verbindt u de rookmelder met een ander soortgelijk apparaat in huis of met een centraal alarmsysteem.

Brandblusser. Koop er een. Of zelfs twee. Dat is mijn eerste advies. Zorg er vervolgens voor dat de brandblusser die u koopt, ABC of BC is gemarkeerd. De letters betekenen dat het een droge chemische brandblusser is en effectief is tegen alle drie de belangrijkste klassen van branden. (Klasse A verbrandt gewone materialen zoals hout en papier; Klasse B, vlammen gevoed door vet, olie of andere ontvlambare vloeistoffen; en Klasse C, elektrische branden.)

Kies een handige plek om de brandblusser te plaatsen, bij voorkeur bij de ingang. Schuif het niet in een hoek of onder een gereedschapsstandaard of tafel. Stel het in op een niveau dat zowel volwassenen als niet-volwassenen kunnen bereiken. Veel modellen worden geleverd met daarvoor ontworpen beugels. Als u vaak met verf of oplosmiddelen werkt, koop dan twee brandblussers en plaats de tweede op de bank of tafel waar u het meeste afwerk- of schoonmaakwerk uitvoert.

Een sprinklersysteem is ook een optie; als je loodgietersvaardigheden hebt, hoeft dit niet onbetaalbaar te zijn. Hittegevoelige sproeierkoppen geven een nevel van water af wanneer ze worden vertrokken. Wees echter voorzichtig bij het manoeuvreren van stukken voorraad in de winkel: een goede harde knal met een één voor vier zorgt voor een onmiddellijke douche. Een mandachtige bewaker is een goed idee, maar biedt geen garantie voor bescherming.


Bekijk de video: Heinen door de ogen van haar medewerkers (Oktober 2021).