Grote systemen

Schoorstenen 101


Waarom zou Kris Kringle ervoor kiezen zijn aanzienlijke singel door een van de smalste en meest met roet bedekte gangen in huis te persen? Het antwoord: wie weet het in vredesnaam? Eén ding is echter zeker. Voor huiseigenaren met een open haard zijn veilige en probleemloze avonden rond de haard niet alleen afhankelijk van een goed begrip van hoe een schoorsteen werkt, maar ook van een verplichting om de schoorsteen te onderhouden. De ingang van de kerstman komt in twee stijlen:

Gebouwd van baksteen of steen, traditionele gemetselde schoorstenen omvatten een vuurhaard (waar het hout brandt) naast een schoorsteen, dat is de luchtschacht die door het inwendige van de schoorsteen loopt, van de vuurhaard door het dak. Aan de bovenkant heeft een dergelijke schoorsteen een kroon om beestjes af te schrikken en waterschade te voorkomen.

Geprefabriceerde schoorstenen hebben een vuurkist en dop, maar ze ontluchten via een eenvoudige pijp (niet via een rookkanaal in een schoorsteen). In vergelijking met een traditionele installatie zijn prefab schoorstenen goedkoper maar minder duurzaam. Bovendien kan het repareren ervan ingewikkeld zijn zodra er geen onderdelen meer beschikbaar zijn.

dempers
Of het nu traditioneel of geprefabriceerd is, alle schoorstenen zijn uitgerust met een demper, dat wil zeggen een beweegbare metalen plaat. In geopende toestand laat de klep rook uit de open haard (samen met hitte en schadelijke gassen, zoals koolmonoxide) het huis verlaten. In de zomer of op koude winternachten wanneer u de open haard niet gebruikt, sluit de klep om een ​​comfortabele binnentemperatuur te behouden.

Een standaard keeldemper wordt boven de vuurhaard geïnstalleerd en wordt bediend door een handvat, terwijl een topafdichtende demper aan de bovenkant van de schoorsteen wordt gemonteerd. De laatste opent en sluit door middel van een roestvrijstalen ketting die zich door de schoorsteen uitstrekt. In gesloten toestand heeft de afdichting met dubbele afdichting een dubbele functie, niet alleen in verwarmde lucht, maar ook om dieren, los vuil (bijv. Bladeren) en neerslag buiten te houden.

Droogte
Stijgende warmte creëert een luchtstroom die warmte, rook en giftige gassen met zich meebrengt langs een opwaarts traject. Bekend als het opstellen, voorkomt dit fundamentele convectieprincipe dat uw huis wordt gevuld met rook en gevaarlijke uitlaatgassen. Grotere rookkanalen zorgen in het algemeen voor sterkere tocht, maar in elk geval beschermt het elimineren van creosootafzettingen en andere klompen uiteindelijk tegen schoorsteenproblemen.

Rookkanalen
In sommige staten zijn rookkanalen verplicht op verschillende manieren om de veiligheid en het prestatieniveau van schoorstenen te verbeteren. Ten eerste voorkomen ze oververhitting van brandbare stoffen naast de schoorsteen. Ten tweede maken ze de schoorsteen beter bestand tegen de corrosie die meestal wordt veroorzaakt door bijproducten van brandend hout.

Er zijn drie soorten rookkanalen:

  1. Kleitegels, vaak gebruikt in metselwerkschoorstenen, zijn goedkoop maar staan ​​bekend om uiteen te vallen onder intense hitte. Die scheuren moeten worden gerepareerd, omdat ze ervoor zorgen dat giftige gassen het huis binnendringen.
  2. Vooral bij eigenaren van oude huizen, zijn roestvrijstalen of aluminium rookkanalen tegenwoordig een populaire keuze, omdat ze gemakkelijk kunnen worden geïnstalleerd, zelfs in schoorstenen waar al een oudere voering bestaat.
  3. Uiterst effectieve maar arbeidsintensieve (en dus duurdere), ingegoten voeringen zijn het product van hittebestendig beton aangebracht tegen de wanden van een schoorsteen of een bestaand rookkanaal.

Schoorsteenbranden
Zonder regelmatige reiniging kan een licht ontvlambare stof, bekend als creosoot, zich in de schoorsteen ophopen, waardoor de schoorsteen kwetsbaar is voor hittegroei. Schoorsteenbranden branden bij temperaturen rond 2.000 ° F en kunnen zich uitstrekken voorbij de schoorsteen zelf en naar andere, meer ontvlambare delen van het huis. Hoewel geprefabriceerde schoorstenen zijn gebouwd om zeer hoge temperaturen te weerstaan, kunnen ze zo worden beschadigd door schoorsteenbranden dat vervanging noodzakelijk wordt.

Door de schoorsteen schoon te houden, voorkomt u woningbranden. Om die reden wordt het ten zeerste aanbevolen om jaarlijks een gecertificeerde schoorsteenveger te gebruiken als u regelmatig gebruik maakt van de haard in uw huis. Veel huiseigenaren herinneren zich om een ​​afspraak te maken wanneer ze de klok halverwege de herfst terugdraaien.


Bekijk de video: Buurman en Buurman #101: Windmolen Nederlands gesproken (Januari- 2022).