Voor veel bewoners van stadsappartementen is wonen in een kleine, besloten ruimte nauwelijks reden tot feestvieren. Maar dit jaar eerden de Small Project Awards van het American Institute of Architects de E.D.G.E. - een inventief modulair prototype van 360 vierkante voet dat het concept van goed leven - en groen leven - met minder ruimte verkent.

De rand. huis (experimentele woning voor een groenere omgeving) is meer gebouwd als een fijn bewerkte kast dan een huis. De duurzame en draagbare woning, ontworpen door Revelations Architects uit Stevens Point, WI, beschikt over geprefabriceerde modules voor mechanische systemen, een keuken aan de ene kant en een badkamer aan de andere. Zolderkamers die boven elke module zijn geplaatst, creëren een open centrale woonkamer die nog groter wordt door grote glazen wanden op het noorden en het zuiden.

Fundamenteel voor het aanpassingsvermogen van de woonruimten is het ingebouwde meubilair dat opnieuw kan worden geconfigureerd voor entertainment, eten, slapen en werken. Het afgewerkte interieur verheft de natuurlijke houtnerf en de schoonheid van een van de meest basale bouwmaterialen: precisiegesneden multiplex van Baltisch berken. Horizontale lamellen van witte eik maken de buitenkant af en dienen als een regenzeef.

Het huis heeft niet alleen een kleine fysieke voetafdruk, maar ook een koolstofarme. Het huis maakt gebruik van aardwarmte, passief zonne-ontwerp, lucht-lucht warmteoverdracht en een vlinderdak voor regenwateropvang. Beweegbare buiten geïsoleerde luiken dienen het dubbele doel van het beheersen van warmtetoename en -verlies en bieden beveiliging wanneer het huis leeg staat.

Om het huis in actie te zien, klik op deze slimme video van de Milwaukee Journal Sentinel waarin Mary Louise Schumacher, kunst- en architectuurcriticus, een weekend doorbrengt bij de E.D.G.E. thuis in Bayfield, WI.

Overweeg voor meer informatie over prefab-woningen:

Modulaire huizen naar een hoger niveau tillen
Modulaire huizen een stijgende industrie
House Tour: Redondo Beach Container House