Tools & werkplaats

Bench Honden


Het enige dat hondje aan een bankhond is, is dat het in zekere zin lijkt op een tand die uit een kaak steekt. Een bankhond is een pin of paal die, wanneer deze in een opening in een tafel wordt geplaatst, dient als een bevestigingspunt voor een werkstuk. Honden worden meestal gebruikt met een staartbank, met een hond in de bankschroef en een in de tafel. De bankschroef wordt vastgedraaid om het hout stevig tussen de twee honden te houden. Een enkele hond kan ook worden gebruikt bij het schaven, maar de gebruiker moet zich dan niet alleen concentreren op de actie van het vliegtuig, maar ook op het handhaven van het evenwicht, zodat het stuk niet verschuift tijdens het schaven.

Bankhonden of -stops, zoals ze ook worden genoemd, zijn gemaakt van hout, staal of ijzer. Ze kunnen wigvormig zijn of hebben een brede, uitstekende lip aan de bovenkant om de hond op zijn plaats te houden. Sommige commercieel gemaakte houten honden hebben een metalen veer aan een kant waardoor de hond op verschillende hoogtes kan worden ingesteld. De uitstekende lip kan glad zijn of een gefreesd gezicht (gearceerd zoals dat van een omlijstende hamer) of tanden erin gesneden.

Veel houtbewerkers voelen zich prettiger bij het gebruik van houten honden. Vliegtuigen glijden van tijd tot tijd uit en er is slechts één botsing tussen strijkijzer en metalen hond nodig om een ​​uur werktijd te verspillen, waardoor de houtbewerker weer een machinist wordt, het geslepen mes slijpt en slijpt.