Gazon en tuin

Weekendprojecten: 5 eenvoudige manieren om een ​​compostbak in te stellen


Compost: Het is wat uiteindelijk wordt van al het ontbindende organische materiaal. In wezen is het vuil, maar het is niet zomaar vuil. Nee, dit spul is super rijk aan voedingsstoffen die gunstig zijn voor de plantengroei. Tuiniers noemen het graag 'zwart goud'. En hoewel sommige mensen goed geld betalen voor kubieke meter van dergelijke hoogwaardige grond, kiezen anderen ervoor om het zelf te maken. Ze doen dit door keukenafval en tuinafval zoals grasresten, dode bladeren en kleine takjes te composteren.

Ook u kunt uw eigen compost maken. In feite, als er een afgelegen plek op uw eigendom is, kunt u compostables eenvoudig in een grote, rommelige stapel gooien. Maar in meer compacte achtertuinen vertrouwen huiseigenaren vaak op een compostbak, in de winkel gekocht of zelfgemaakt. Als u liever geen geld uitgeeft aan een vooraf gemaakt product, of als u op zoek bent naar een goede reden om dit voorjaar en de zomer naar buiten te gaan, kunt u een doe-het-zelf compostbak in enkele uren voltooien, met slechts een paar materialen die zijn gemakkelijk te vinden.

1. WERK MET DRAAD

Deze doe-het-zelf compostbak is gebouwd van gerecyclede terrasplanken en eenvoudig kippengaas en heeft drie compartimenten voor compost in verschillende stadia van ontleding. De kippengaas laat lucht tussen de stapels circuleren en de lattenbodem biedt gemakkelijke toegang voor inspectie of verwijdering van compost.

2. PAK EEN TUMBLER AAN

Een doe-het-zelf composttuimelaar biedt een groot voordeel ten opzichte van andere ontwerpen. Kun je raden wat dat is? Je hebt gelijk: de tuimelaar maakt het gemakkelijk om de stapel te draaien. (Als je al eerder hebt gecomposteerd, weet je hoe dat een hele klus kan worden.) Het afgebeelde project draait om een ​​regenvat dat op ingenieuze wijze is herbestemd voor de taak.

3. BOUW MET BLOKKEN

Zullen wasberen en andere beestjes waarschijnlijk problemen veroorzaken? Maak je geen zorgen. Je kunt een vestingachtige doe-het-zelf compostbak met vierkante sintelblokken bouwen. Het is een flexibel systeem: als je een grotere bak nodig hebt, voeg je gewoon een rij blokken toe; als er te weinig lucht is, verander dan de richting van een paar blokken zodat hun holle middelpunten naar buiten wijzen.

4. VERVANG PALLETS

Multiplex-verzendpallets lenen zich uitstekend voor de constructie van een doe-het-zelf compostbak. Hier is een kant van de bak uitgerust met scharnieren voor gemakkelijke toegang. Jute plantenbakken toegevoegd langs de bovenste omtrek helpen de bak opgaan in de omliggende tuin.

5. WELKOM ENKELE WORMEN

Composteren kost tijd. Overweeg om een ​​wormbak in uw achtertuin te hosten om het proces te versnellen. Je kunt er goedkoop en gemakkelijk een maken met een plastic recyclingcontainer. Wat de wormen van binnen produceren, wordt beleefd "castings" genoemd. Je zou kunnen denken dat het behoorlijk grof is, maar je planten zullen er dol op zijn, houden ervan.


Bekijk de video: Tüüfelskreis - Shortfilm 2018 (Januari- 2022).